Het is een dorp in een stad. Het Justus van Effenblok in Spangen dateert uit 1920 en ziet er een eeuw later als nieuw uit. Honderd jaar geleden is er nog geen douche in de 164 woningen. Maar er is wel een eigen badhuis. Zeg maar gerust een badkasteeltje. De Rotterdamse arbeider heeft het goed. 

Ronduit spectaculair is de luchtstraat: een galerij die langs de bovenwoningen loopt. Kinderen kunnen er spelen, de bakkerskar en de melkboer kunnen er voor de deur komen. Plus ook nog platte daken. Daar is politieke opwinding over: de bewoners zouden er wel eens kunnen gaan zonnebaden. Foei.

Dit complex is hét symbool voor de sociale woningbouw in Nederland. De handtekening van architect Michiel Brinkman staat er onder, één van de grondleggers van Het Nieuwe Bouwen. Dik vijftig jaar later verloedert het complex. In de jaren tachtig wordt het gerenoveerd. Baksteen wordt wit stucwerk. Het stopt de teloorgang niet, het lijkt de verloedering zelfs verder te bespoedigen. Woningcorporatie Woonstad kan het niet langer aanzien en besluit begin deze eeuw tot een nieuwe opknapbeurt. Een echte dit keer. Het dorp is terug, het karakter evenzeer.\

De programma’s van AIR