Buitenlandse toeristen die Rotterdam aandoen, bezoeken vrijwel altijd de Kubuswoningen. Voor hen staan ze symbool voor de moderne architectuur van de stad. Maar hoe futuristisch de kubussen ook aan doen, ze passen niet echt in het beeld van Rotterdam als moderne architectuurstad.

Het is juist een opvallend voorbeeld van het structuralisme, dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw wilde afrekenen met al die moderne, grote, kille gebouwen in de stad. Rotterdam moest weer intiem en menselijker worden. Het autovrije complex ademt die gedachte ook uit, met zijn pleintjes, trapjes en terrasjes.

Architect Piet Blom bedacht de opmerkelijke kubusvorm in Helmond, waar hij met dit woningtype experimenteerde. Het zijn in feite paalwoningen met de vorm van een vierkante boom. De paal is de stam en de kubus de kruin. Vandaar de bijnaam van het complex Het Blaakse Bos.

De meeste Rotterdamse architecten uit die periode waren vanaf het begin zeer kritisch over dit de kubuswoningen en over de opkomst van het structuralisme in de stad (Carel Weber had het over de ‘Nieuwe Truttigheid’). En tijdens de bouw – begin jaren tachtig – werd deze stroming al weer af geserveerd. Toch heeft het complex zijn plek in de Rotterdamse architectuurgeschiedenis veroverd. Het is sinds enkele jaren een gemeentelijk monument en één van de populairste toeristische trekpleisters.

De programma’s van AIR