Dat Rotterdam dé architectuurstad van Nederland is, dat wisten wij al. En sinds een paar jaar weten ze dat in het buitenland ook: Rotterdam staat bovenaan in allerlei internationale lijstjes als dé plek om te bezoeken. En niet alleen buitenlandse bezoekers waarderen onze innovatieve architectuur, ook het lokale en nationale publiek geniet van onze hippe en vernieuwende stad en bezoeken De Rotterdam, de Markthal, de Fenixloodsen en het Timmerhuis. 

Het is daarom nú tijd om de architectuurbeleving uitbundig te vieren. Met aandacht voor de schoonheid van onze stad, tijdens een heuse architectuurfestival. De landelijke Dag van de Architectuur is traditioneel hét moment voor het brede publiek om kennis te maken met architectuur. Patrick van der Klooster: ‘De landelijke Dag van de Architectuur is traditioneel hét moment voor het brede publiek om kennis te maken met architectuur. Met dit festival willen we een nog breder publiek bereiken: lokaal, nationaal en internationaal. Een breed georganiseerd architectuurfestival past ook bij het karakter van de stad. Architectuur is een wezenlijk bestanddeel van het Rotterdamse DNA.’

Met dit festival willen we een nog breder publiek bereiken: lokaal, nationaal en op termijn ook internationaal.

Patrick van der Klooster, directeur AIR

Er is ook een levendige architectuurscene ontstaan, met internationaal opererende en aansprekende ontwerpbureaus. Hun oprichters, partners, en werknemers zijn uit alle hoeken van de wereld afkomstig en velen zijn opgeleid aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst of TU Delft. Van der Klooster: ‘Er is de laatste jaren ook een fijnmazige infrastructuur ontstaan als het gaat om de organisatie van bezoekersprogramma’s, festivals en excursies. Samen met de bestaande initiatieven als ZigZagCity, Archiprix en de Rotterdamse Dakendagen, en andere partners in de stad, zoals de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en Rotterdam late night willen we bouwen aan een aansprekend internationaal architectuurfestival.’

What’s Next

Het thema van de eerste editie in juni is: ‘What’s next?’ Hoe kan de architectuur zijn bijdrage aan de opgaven van de stad blijven vernieuwen? Hoe kan Rotterdam zich (inter)nationaal positioneren als innovatieve architectuurstad? Want die lijstjes zijn mooi, maar willen we ook in de toekomst herkend blijven worden op ons architectuurprofiel, dan moeten we experiment, innovatie en ontwerpend onderzoek de ruimte geven. Daarin heeft Rotterdam ook al een lange traditie met in hun tijd vernieuwende bouwwerken als de Kuip, het Justus van Effenblok, de Kubuswoningen, de Kunsthal en meer recent met bijvoorbeeld de Markthal en het Waterplein.

Maar hoe nu verder?

Van der Klooster: ‘De stad heeft een blijvende opgave om zich te vernieuwen. Rotterdam moet zoals vele steden in de wereld vormgeven aan de transitie naar een gezonde en duurzame leefomgeving, weerbaar zijn tegen klimaatverandering, een gastvrij thuis bieden aan nieuwe inwoners en antwoorden zoeken op vraagstukken rond herbestemming en transformatie van kantoren en leegstaand erfgoed.’ Het Rotterdam Festival of Architecture zal daarom ook een moment voor het brede publiek zijn om kennis te nemen van de bijdrage aan deze vraagstukken door de architectuur.

Samen met zijn partners werkt AIR de komende maanden verder aan de programmering van het Rotterdam Festival of Architecture. Blijf onze berichten volgen voor updates in de programmering.

De programma’s van AIR