Dit jaar kan het publiek van 16 tot en met 26 juni opnieuw ‘zigzaggen’ door de stad . De succesvolle eerste editie vond in 2012 plaats. Deelnemers keken met andere ogen naar de hun zo vertrouwde Lijnbaan. Twee jaar geleden voerde reis door het Laurenskwartier. Op het water; langs de kades; tussen de winkels; over de daken en dwars door het voor deze editie weelderig opgebloeide ‘Blaakse Bos’. Dit jaar nodigt ZigZagCity je uit voor verrassende perspectieven op het Hoogkwartier. Door middel van artistieke interventies, evenementen en performance op diverse plekken in het gebied. Kijk mee met architecten, ondernemers en bewoners en zie het Hoogkwartier zoals het is, zoals het was en zoals het zou kunnen zijn.

Zigzaggend door het Hoogkwartier
De keuze van ZigZagCity voor het Hoogkwartier ligt tijdens het Rotterdamse wederopbouwjaar van 2016 voor de hand. Het gebied, in de oostelijke binnenstad van Rotterdam, werd door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed aangewezen als één van de in totaal dertig wederopbouwgebieden van nationaal cultuurhistorisch belang. Deze selectie volgde op een inventarisatie van ruim 450 gebieden uit de periode 1940-1965. Het Hoogkwartier, zoals we er vandaag de dag over spreken, omvat het driehoekige gebied dat wordt begrensd door de Groenendaal, de Mariniersweg en de Goudsesingel. Het gebied vormde voor de oorlog de bruisende oostgrens van de binnenstad. Na de oorlog verschoof het zwaartepunt van het stadscentrum richting de omgeving van de Lijnbaan. Het Hoogkwartier verstilde. De nationale erkenning én de hernieuwde waardering voor het wederopbouw-erfgoed in de stad Rotterdam zijn teken aan de wand. Ondernemers zien kansen om het bijzondere wederopbouwensemble opnieuw tot bloei te brengen. Getuige bijvoorbeeld de plannen voor de revitalisering van, het door Maaskant ontworpen, Industriegebouw en de bijzondere renovatie van galerie Garage Rotterdam. Tegelijkertijd vertoont de Hoogstraat, ruggengraat van het gebied, nog altijd de nodige leegstand. Lukt het om de hernieuwde energie vast te houden? Deze editie van ZigZagCity is een uitgelezen kans om te laten zien dat de weg omhoog definitief is ingeslagen.

Binnenkort volgt meer over de programmering én de routing van deze nieuwe editie ZigZagCity.Volg hiervoor: zigzagcity.nl

Lees meer over de Wederopbouw via de website van ‘Wederopbouw in de oostelijke binnenstad’ 

De programma’s van AIR