In augustus 1965 startten dertig studenten met hun studie aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Nu vijftig jaar later, staat de teller op 700 alumni. De Academie viert deze verjaardag door terug te blikken én vooruit te kijken. Dat doet zij met een veelzijdig publieksprogramma en uitgebreid ontwerpend onderzoek in samenwerking met opleidingen uit zes Europese wederopbouwsteden.

Van zomercamping tot academisch debat

Het publieksprogramma omvat een diversiteit aan activiteiten. Zo werkt de Academie op uitnodiging van de bewoners aan een zomercamping op Heijplaat. Niet slechts opgebouwd uit tenten en caravans, maar voorzien van bijzondere onder architectuur gebouwde ‘follies’. Ook op Heijplaat, in het RDM Innovation Dock, exposeert de Academie het beste studentenwerk uit de periode 1970-2015 én uiteraard van haar laatste lichting ontwerptalent. Tijdens de Dag van de Architectuur zijn er tours en openstellingen waarmee de Rotterdamse erfenis van deze alumni verkend kan worden. In het speciaal voor deze verjaardag gemaakte boekwerk ‘Verankerd Vakmanschap’ trekken auteurs Harm Tilman, Arjen Oosterman, Piet Vollaard en anderen samen met Rotterdamse alumni lijnen door 50 jaar talentontwikkeling.

Leren van wederopbouwarchitectuur

Verder bouwt de Academie aan een inspirerende caleidoscoop van traditionele en experimentele elementen van de Wederopbouw. Zij werkt daarvoor samen met collega instellingen in zes Europese wederopbouwsteden. Het onderzoek focust zich op voor de wederopbouw typische stadsplattegronden; typologische innovaties van stadsblokken; straten en pleinen en de positie van de automobilist en de voetganger daarin; de verschijningsvorm van wederopbouwarchitectuur; en de inpassing van relicten die de oorlog overleefde. In mei komen alle opleidingen samen in Rotterdam voor een grote workshop over de toekomst van het Hoogkwartier. In het slotdebat ‘Reconstructing Urbanity’, dat tijdens het Rotterdam Festival of Architecture plaatsvindt, wordt vanuit de studieresultaten gezocht naar een inspirerend perspectief op de nabije toekomst voor de wederopbouwstad.

De programma’s van AIR