De Markthal en de Nieuwe Margriet zijn de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2015. De Markthal heeft de vakjuryprijs gewonnen en de Nieuwe Margriet sleepte de publieksprijs in de wacht.

Onder leiding van Don Murphy koos de vakjury het team van de Markthal tot winnaar: Architect MVRDV, opdrachtgever Provast, bouwers van de onderbouw Martens en Van Oord en Mobilis en de bovenbouw J.P. van Eesteren.

Volgens de jury is de Markthal de onbetwiste winnaar van deze editie. Een weergaloos project waarmee een volstrekt nieuwe typologie is uitgevonden. De Markthal levert een bijdrage van grote waarde aan het woonaanbod van Rotterdam. Hier komt wonen samen met marktfuncties, winkels en horeca in een feestelijk gebouw van onbetwiste iconische waarde.

De Markthal is een aanwinst voor de stad.

Don Murphy, juryvoorzitter 2015

Doorzettingsvermogen
De vakjury prees niet alleen de winnaar maar ook de visie, toewijding en doorzettingsvermogen van de Rotterdamse woningbouwmarkt. ‘De projecten van deze editie zijn tot stand gekomen tijdens het dieptepunt van de crisis. Nu het ergste achter de rug is, wordt pas duidelijk hoe groot de effecten daarvan zijn geweest voor het totale netwerk van opdrachtgevers, bouwers, architecten, kopers en huurders. Het heeft inventiviteit en doorzettingsvermogen gevraagd om in deze periode te blijven bouwen ’

De publieksprijs
Uit de publieksstemming kwam de volgende top 3 naar voren:

  1. De Nieuwe Margriet
  2. Cabriohuis
  3. De Markthal

Wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) reikte de prijs uit aan het team van de Nieuwe Margriet: Architect Groosman en Finbarr McComb Architect, opdrachtgever Woonstad Rotterdam en bouwer Breijer Rotterdam. Het publiek bracht niet alleen zijn stem uit maar werd ook gevraagd dit te onderbouwen. Uit de publieksreacties blijkt waardering voor de transformatie als ‘prachtige uitwerking van een actueel thema!’ Veel galerijflats in Nederland staan voor een dergelijke opgave en het publiek vindt dit een ‘goed voorbeeld voor toekomstbestendige renovatie van naoorlogs vastgoed’. Daarnaast hebben veel bewoners gestemd op ‘hun’ Nieuwe Margriet vanwege het wooncomfort en vanwege het effect dat het project op de omgeving heeft.

Het is een prachtig gebouw geworden, een echte “parel” gelegen aan het Prinsenpark.

Bewoner De Nieuwe Margriet

Lees het juryrapport 

De programma’s van AIR